Tegoroczne święta spędzimy w swoich domach. Aby urozmaicić nam ten czas i zachęcić do wspólnych wypieków, tomaszowscy seniorzy postanowili podzielić się swoimi recepturami na wielkanocne dania, łączącymi tradycję z nowościami.
Baba wielkanocna z daktylami
Składniki:
600 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
6 żółtek (roztrzepanych)
100 g cukru (może być mniej)
szczypta soli
1 szklanka mleka (letniego)
125 g masła (roztopionego, letniego)
150‒200 g daktyli
1 łyżeczka zapachu cytrynowego
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Sposób wykonania
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, cukier waniliowy. Z drożdży zrobić rozczyn. Po kilku minutach, gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki. Wlewamy mleko, roztopione masło i roztrzepane żółtka oraz odrobinę zapachu cytrynowego, a na koniec pokrojone daktyle. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości ok 40 min. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką (odstawiamy do wyrośnięcia). Pieczemy w temperaturze 170‒175 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (nie może przywierać do patyczka). Baba po wyjęciu z pieca musi odpocząć 10 minut i należy przełożyć ją na kratkę.
Autorka: Elżbieta Wróbel-Gniewisz z Tomaszowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku
Ciasto orzechowe
Składniki:
½ kg mielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe, migdały)
25 dag masła (koniecznie musi być masło)
20 jajek
bakalie (suszone śliwki, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały itp.)
opcjonalnie 1/3 szkl. cukru
Sposób wykonania
Kostkę masła lekko rozpuścić, aby było płynne (ciepłe ‒ nie gorące). Do masła dodajemy stopniowo mielone orzechy i po jednym żółtku (17 szt.). Mieszamy. Masa zrobi się zbyt gęsta i wtedy dodajemy 3 całe jajka. Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą orzechową. Kto koniecznie musi, dodaje cukier. Wsypujemy bakalie: skórkę pomarańczową, śliwki suszone, rodzynki, migdały ‒ jeżeli do ciasta używaliśmy ‒ orzechy. Ciasto będzie miało bardzo gęstą konsystencję podobną do konsystencji bardzo gęstej śmietany. Wylewamy do foremki ‒ keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni C i sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
„Ciasto ma właściwości wzmacniające organizm, odpornościowe i wzmacniające nasze siły witalne, żeby były gotowe do walki z wirusem. Smacznego!”.
Autorka: Krystyna Wilk ‒ prezes Tomaszowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku
Pascha wielkanocna
Składniki:
2 szklanki mleka
250 g masła
1 kg mąki
ćwierć łyżeczki kwiatu muszkatołowego
60 g drożdży
skórka otarta z cytryny
3 jajka
szczypta szafranu
5 żółtek
pół kieliszka spirytusu
250 g cukru
łyżeczka soli
60 g rodzynków
30 g cykaty (smażona skórka pomarańczowa w cukrze)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 do 4 drobno pokrojonych fig
Sposób wykonania
Namoczyć na noc szafran w spirytusie. Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka, dodać szklankę mąki, wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Ubić na parze żółtka z cukrem, dodać korzenie, rozczyn z drożdży oraz ‒ stopniowo dosypując ‒ mąkę i dolewając ‒mleko. Dokładnie wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać pianę z białek i sklarowane ciepłe masło, wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Dodać szafran, rodzynki, cykatę, sól, orzechy i figi. Jeszcze raz wyrobić, zostawić w cieple, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto nałożyć do wysmarowanych masłem blach, a gdy ponownie wyrośnie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ponad 60 minut, w razie potrzeby przykryć nasmarowanym masłem papierem, aby zbytnio nie pociemniało. Pascha pieczona jest zwłaszcza na Kresach.
Autorzy: Powiatowe Stowarzyszenie Emerytów, Rencistów i Inwalidów
Wiosenna babka
Składniki:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 szklanki majonezu kieleckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Wszystkie produkty połączyć i zmiksować. Do ciasta można dodać bakalie według uznania. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut.
Śledzie w miodzie
Składniki:
½ kg płatów śledziowych
4 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu
½ szklanki oleju
przyprawy
Sposób wykonania
Płaty śledziowe wymoczyć pokroić na kawałki, cebulę pokroić w krążki, zeszklić na patelni. Przygotować zalewę: koncentrat, miód, ocet, olej. Układać warstwami. Schłodzona cebula, śledź, wlać zalewę. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Dorsz z ananasem
Składniki:
1 płat dorsza lub innej ryby bez ości
1 puszka ananasa
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
4 średnie cebule
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cytryna
Sposób wykonania
Rybę przyprawiamy, kroimy na porcje, skrapiamy cytryną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Smażymy cebulę pokrojoną w krążki do zeszklenia, dodajemy pokrojoną paprykę. Do usmażonej cebuli i papryki dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, polewając sokiem z ananasa. Doprawionego dorsza smażymy w panierce (jajko, bułka tarta, mąka) z obu stron, a następnie przekładamy do usmażonych warzyw i dusimy na małym ogniu 10 minut.
Karczek świąteczny
Składniki:
1 kg karku bez kości
½ kg pieczarek
4 średnie cebule
5 łyżeczek octu balsamicznego (lub jabłkowego)
2 łyżki maggi
2 łyżki miodu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
Sposób wykonania
Karczek pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać Vegetą, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie plastry oprószyć mąką, lekko obsmażyć z dwóch stron. Przygotować zalewę: ocet, maggi, miód, koncentrat, woda. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: cebulę, karczek, pokrojone pieczarki, wlewamy zalewę. Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, piec 80 minut.
Jajko faszerowane z awokado
Składniki:
4 jajka
1 dojrzałe awokado
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz)
koperek
rzodkiewka
Sposób wykonania
Ugotować na twardo jajka. Przygotować farsz: awokado drobno pokroić, dodać łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, łyżeczkę soku z cytryny, żółtko. Masę wyrobić. Przekrojone na pół jajka wypełnić masą, posypać koperkiem, położyć plasterki rzodkiewki.
Sos borówkowy do mięs i wędlin
Składniki:
5 łyżek dżemu borówkowego
2 łyżki chrzanu bez octu
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób wykonania
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Filet z kurczaka z brzoskwinią
Składniki:
1 kilogram fileta z kurczaka
1 puszka brzoskwini
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
4 średnie cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu ostrego
przyprawy
Sposób wykonania
Z piersi kurczaka robimy małe kotleciki, panierujemy, podsmażamy na patelni, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w krążki cebulę ‒ do zeszklenia, dodajemy pokrojoną paprykę, polewamy sokiem z brzoskwini, dodajemy dwie łyżeczki koncentratu, 4 łyżki ketchupu ostrego, pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Przyprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy podpieczone kurczaki i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Sałatka z kurczaka na słodko
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 puszka ananasa
3 jajka
majonez
1 jabłko
kukurydza
Sposób wykonania
Gotujemy pierś z kurczaka, ugotowaną kroimy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy i dodajemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kukurydzę i ananasa. Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonez.
Oponki
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
½ kg sera białego półtłustego
¼ szklanki cukru
¼ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka rozpuszczonego masła lub margaryny
3 jajka
1 kieliszek spirytusu lub wódki
Sposób wykonania
Jajka zmiksować z cukrem, do mąki dodać zmiksowane jajka i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 centymetra. Wycinać szklanką duże koła, środek kieliszkiem. Smażyć w gorącym oleju. Usmażone oponki posypać cukrem pudrem.
Autorzy: Klubowicze „ Słonecznej Jedynki”
Życzymy smacznego i wesołych, spokojnych świąt wielkanocnych.