Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.)
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Wytwórca chcący wziąć udział w konkursie „Tygiel Smaków” musi złożyć Kartę Zgłoszeniową do konkursu w terminie do dnia 12 sierpnia 2016 roku w sekretariacie Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego (al. Piłsudskiego 8, 90-051 Łódź, piętro V pokój 511) lub przesłać w formie elektronicznej na adres e-mail sekretariat.ro@lodzkie.pl.
Karta zgłoszenia oraz regulamin konkursu dostępne śą na stronie www.lodzkie.pl/rolnictwo w zakładce aktualności (http://www.lodzkie.pl/rolnictwo/konkurs-tygiel-smak%C3%B3w-2016)